2024-04-25
  • 2024-04-25
  • İncilipınar Mah. Nail Bilen Cad. Kelleci İş Merkezi No: 24 K:2 No:10 Şehitkamil/GAZİANTEP
Kategori: Sağlık

ÇOCUKLARDA SAFRA KESESİ TAŞLARINA DİKKAT!

ÇOCUKLARDA SAFRA KESESİ TAŞLARINA DİKKAT!

Özel Deva Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Serdar ŞİYVE, çocuklarda safra kesesi taşları hastalığı ve tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Serdar ŞİYVE, “Safra kesesi taşları çocuklarda hemolitik hastalıkların yanı sıra karaciğer safra yollarının doğuştan hastalıkları, obezite, inflamatuar barsak hastalıkları, herhangi bir nedenle ince barsakların rezeksiyonu, uzun süreli parenteral beslenme, uzun süreli antibiotik kullanımı gibi nedenlerle de safra kesesi taşı oluşumunun çocuklarda gittikçe artmakta olduğunu görüyoruz.” dedi.

iLERİ GAZETE

SAFRA KESESİNDE TAŞ BELİRTİLERİ

Safra kesesi taşları hiçbir belirti vermeden varlıklarını sürdürebilirler. Belirtiler ise karın ağrısıyla ve aniden başlar. Çocuklar karnın sağ üst kısmına yerleşen, sırtta ve sağ kürek kemiğinde de hissedilen kramp tarzı ağrıdan şikayet ederler. Küçük çocuklar ağrının yerini tarif etmekte güçlük çekebilir ve şikayetleri ebeveynler tarafından başka şeylere bağlanabilir. Ağrı arada geçip, yeniden başlayabilir. Yağlı yemeklerden sonra daha belirgin olabilir. Safra taşının bir kanalı tıkaması halinde karın ağrısına bulantı, kusma, ateş ve sarılık da eşlik eder.

ÇOCUKLARDA SAFRA KESESİ TAŞLARININ TEDAVİSİ

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Serdar ŞİYVE, safra kesesinde bir kere taş oluşumundan sonra hem safra kesesi fonksiyon bozukluğu olduğundan hem de safra kesesi taşlarının özellikle safra kanalına düşüp çok ciddi iltihap, tıkanma sarılığı ve pankreatit riskleri oluşturması nedeniyle ameliyatla alınması gerektiğini belirtti. Sadece ameliyat öncesi hemolitik anemi hastalıkları açısından mutlaka araştırılmalıdır. Safra kesesinin alındığı operasyonlar kolesistektomi olarak adlandırılır. Kolesistektomi ameliyatları açık ya da kapalı (laporoskopik) olarak yapılabilir.

Bunları da Okuyabilirsiniz.

Hakkımızda

İlkeli Yayıncılık