Salgın nedeni ile uygulanan sosyal izolasyon ve karantina pek çok kişinin hayat düzenini değiştirmiş, evde geçirilen sürenin artmasına sebep olmuştur. Günlük yaşantımızdaki önemli değişiklikler beslenmemizi de etkilemektedir. Bu dönemi sağlıklı ve dengeli beslenerek geçirmek, hem güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmamıza hem de vücut ağırlığındaki istenmeyen artışların önüne geçmemize yardımcı olacaktır.
Bu dönemde özellikle sebze ve meyve tüketiminin yeterli olmasına dikkat edilmelidir. Sağlıklı bireylerin günde en az 2 porsiyon sebze ile 3 porsiyon meyve tüketmesi gerekmektedir. Sebze ve meyveler vitamin, mineral ve posa için önemli kaynaklardır. Bunun yanı sıra antioksidan vitaminlerden de zengin olması bağışıklık sisteminin desteklenmesi açısından önemlidir. Karantina döneminde çabuk bozulacak sebze ve meyveler yerine daha dayanıklı ya da henüz tam olgunlaşmamış ürünler tercih edilmelidir. Büyük miktarlarda alınan sebzelerin pişirme öncesi ya da sonrasında buzlukta saklanması tüketilmeden bozulup çöpe atılmasının önüne geçecektir. Taze meyve tüketimine de özen gösterilmesi ve özellikle mevsim meyvelerinden C vitamini içeriği yüksek turunçgillerin yeterli miktarda tüketilmesi önemlidir. Meyve ve sebzelerin buzdolabında, bozulma riski olanları dondurularak veya konserve yapılarak saklanması oluşacak gıda atıklarının önüne geçilmesine yardımcı olacaktır.
Bu dönemde yeterli ve kaliteli protein alımına özen gösterilmelidir. Özellikle bağışıklık sisteminin fonksiyonları için kaliteli protein alımı önemlidir. Bu nedenle günlük yumurta, süt, yoğurt ve peynir tüketimine dikkat edilmelidir. Yumurta, UHT süt ve peynir uygun koşullarda uzun süre saklanabilmektedir. Kaliteli protein kaynaklarından bir diğer besin ise balıktır. Aynı gruptaki et ve et ürünlerine göre daha düşük enerji içeriğine sahip olan bu besini haftada en az 2 kere tüketilmesi gerekmektedir. Karantina nedeni ile tazesinin bulunmadığı durumlarda dondurulmuş ya da konserve balıklar tercih edilmelidir.
Kurubaklagiller hem protein içeriği yüksek hem de muhafazası kolay olduğu için karantina döneminde günlük tüketilmesi uygundur. Kurubaklagiller protein, posa, vitamin ve mineral açısından zengin önemli bir besin grubudur. Haşlama suyunun atılmadan yemek yapılması vitamin kaybını en aza indirecektir.
Günlük su tüketimine özen gösterilmelidir. Evde fazla zaman geçirilen bu günlerde hareket azlığı nedeni ile su tüketimi unutulmaktadır. Ancak düzenli çalışan bir metabolizma için günde en az 8-10 bardak(1.5-2 litre) su tüketilmesi önemlidir.
Karantina sebebiyle evde kalınan bu günlerde, istenmeyen ağırlık artışlarının da önüne geçilmesi için sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir. Şeker ve şekerli yiyecek ve içecekler, hamur işi ürünler, yağ ve tuz içeriği yüksek işlenmiş et ürünleri, ambalajlı aşırı tuz, yağ veya şeker içeren yiyeceklerden (hazır cips, bisküvi, çikolata vb.) uzak durulmalıdır.
Dyt.Seval KARABAĞ