Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) 2020'ye geri sayım sürerken, bu yıl Gaziantep ev sahipliğinde gerçekleşen TEKNOFEST 2020, 24-27 Eylül tarihlerinde Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilecek.
#MilliTeknolojiHamlesi sloganı ile yola çıkan ve Türkiye'nin teknoloji üreten bir topluma dönüşmesini hedefleyen TEKNOFEST, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde, Türkiye'nin önde gelen teknoloji şirketleri, kamu kurumları, medya kuruluşları ve üniversitelerinin destekleriyle gerçekleştiriliyor
Türkiye'de gençlerin milli teknoloji üretme ve geliştirme konusunda ilgilerinin artırılmasını hedefleyen TEKNOFEST, bu alanda çalışan binlerce gencin ürettiği fikir ve projeleri hayata geçirebilecekleri önemli bir platform oluşturuyor.
Festival kapsamında 21 farklı kategoride düzenlenen teknoloji yarışmalarına başvuruda bulunan 100 bin gençten yaklaşık 5 bini finalist olarak yarışacak.
Tuz Gölü'nde başlayan roket ve Kocaeli'de gerçekleşen elektrikli araç yarışması ile devam eden Teknofest, Gaziantep ile rotasına devam ediyor.
İnsansız Hava Araçları Yarışması Gaziantep’te start aldı
Vali Gül, “Gençlerin heyecanını ve iddiasını gördük”
Teknofest Gaziantep, 15 Eylül tarihinde Alleben Göleti'nde insansız hava aracı yarışması ile başladı. Yarışmaya katılan öğrencileri ziyaret eden Gaziantep Valisi Davut Gül, gençlerin heyecan ve iddiasını gördüklerini söyledi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile gençlerin heyecanına ortak olan Vali Gül, “Hep birlikte tarihi bir olaya tanıklık ediyoruz. Yıllar sonra insanlık tarihi yazılırken inanıyorum ki bu olaylara yer verilecek. T3 Vakfı, Selçuk Bayraktar ve çalışma arkadaşları ile birlikte çok güzel etkinlikler yapılıyor. Teknofest’in bir parçası olan İHA yarışmaları, şu an Alleben Göleti’nde yapılıyor. Gençlerimizin heyecanını gördük. Üniversitelerimizin katılımını, onların iddialarını gördük. İnanıyorum ki bu altyapının üzerine hem kendi çabaları hem de hocaları ve T3 Vakfı danışmanlarının destekleri ile daha fazla bilgi ve tecrübe ekleyerek ülkemizin teknoloji hamlesinde önemli bir yere sahip olacaklar. Emeklerinden dolayı, Selçuk Bayraktar, Haluk Bayraktar, Ömer Kökçam ve tüm ekibine, destek veren TÜBİTAK’a, yerelde destek veren Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve ekibine teşekkür ediyorum” dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, yarışmaya katılan gençler kadar heyecanlı olduklarını belirterek, “Onların gözündeki ışık, heyecan, yüreğindeki yarışma aşkı, bilgi ve becerisi bütün şehre, bölgeye, ülkeye yansıdı. Bu yüzden hem T3 Vakfı’na hem de TEKNOFEST’i bu şekilde düzenleyen Bayraktar gurubuna teşekkür ediyoruz. Bu niye önemli. Bilgi ve teknoloji çağındayız. Bilgi ekonomisi çok önemli ve en büyük gücümüz beşeri sermayemiz. Gençlerimizi geleceğe hazırlamamız. Bu herhangi bir festival değil. Ülkenin milli ve yerli bütün sanayisi altyapı ve beşeri sermayesine bir paradigma değişikliği getiriyor. Özellikle 1 ay önce küçük çocukların nasıl depreme karşı tematik yarışma içinde olduğunu gördük. Bu iş temelde, dene-yap atölyelerinde, çocuk akademisinde ve bugün ülkenin en iyi ve başarılı üniversiteleri, Anadolu’nun çocukları kendi içinde yarışıyor” diye konuştu.
T3 Vakfı Genel Müdürü Ömer Kökçam, ise Gaziantep’te yapılmasına karar verilen festivalin 3 yıl içerisindeki en fazla başvuruya sahip festival olduğunu vurgulayarak, “Teknofest’in Gaziantep’te yapılmasına karar verdikten sonra bereketini de görmüş olduk. 3 yıla baktığımızda bu yıl en fazla başvuru aldığımız yıl oldu. Bugün burada üniversiteli takımlarımız var. Toplamda 316 başvurudan şu an burada yarışacak 115 takımımız var. 115 takımız içerisinde birçok üniversitemiz var. Yarın ise ilk defa bu yıl gerçekleştirilecek liseli öğrencilerimizin yarışmaları olacak. Pazar gününe kadar Alleben Göleti üniversite ve liseli öğrencilerimizle birlikte güzel bir etkinliğe şahitlik etmiş olacak. Tüm etkinlikleri pandemi kuralları çerçevesinde gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu.
Gaziantep’te Allaben Göleti’nde İHA yarışmaları ile başlayan etkinlikler, Gaziantep Olimpik Yüzme Havuzunda gerçekleştirilecek İnsansız Sualtı Sistemleri, Ortadoğu Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek, İnsanlık Yararına Teknoloji, Çevre ve Enerji Teknolojileri, Eğitim Teknolojileri, Akıllı Ulaşım, Tarım Teknolojileri, Biyoteknoloji İnovasyon, Helikopter, Jet Motor, Uçan Araba Tasarım Yarışmaları, Sürü İHA Simülasyon Yarışmaları, 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Projesi, Rumkale’de gerçekleştirilecek Türkiye Drone Şampiyonası ile çevrimiçi gerçekleştirilecek Hackzeugma, Türkçe Doğal Dil İşleme ve ISIF 20 yarışmaları ile devam edecek.