2024-05-11
  • 2024-05-11
  • İncilipınar Mah. Nail Bilen Cad. Kelleci İş Merkezi No: 24 K:2 No:10 Şehitkamil/GAZİANTEP
Kategori: Yerel

SUSAM YETİŞTİRİCİLERİNE YÜZDE 75 DEVLET DESTEĞİ

SUSAM YETİŞTİRİCİLERİNE YÜZDE 75 DEVLET DESTEĞİ

Susam yetiştirmek isteyen çiftçilerin yüzde 75 devlet destekli tohum yardımından faydalanmaları için son gün 22 Nisan olarak açıklandı.

iLERİ GAZETE

Gaziantep İl Tarım ve Orman müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, susam yetiştiriciliği için çiftçi başvurularının alındığını ve susam yetiştirmek isteyen çiftçilerin yüzde 75 hibe tohum desteğinden faydalanmaları için bulundukları İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne başvuru yapmaları gerektiği belirtildi.

ÇİFTÇİLERE “GEÇ KALMAYIN” UYARISI
Tarım ve Ormancılık İl Müdürlüğü tarafından konuya ilişkin şu açıklamaya yerildi: “Susam tohumlarında yüzde 50-60 yağ ve yüzde 25 protein bulunduran bir yağ bitkisidir. Yazlık bir yağ bitkisi olan susam yemeklik yağ sanayinde kullanımından ziyade tahin ve tahin helvası üretiminde ve kuru pasta, simit gibi unlu gıdaların imalatında kullanılmaktadır. Ana ürün tarımında olduğu kadar ikinci ürün tarımında da yer alan susam, yetişme süresinin kısalığı nedeniyle her kültür bitkisi ile ekim nöbetine girebilmesi susam tarımını daha cazip hale getirmektedir. Son yıllarda Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde hububattan sonra ikinci ürün olarak ekilişi yaygınlaşmaktadır. Ekim alanlarının genişletilmesi yerine, mevcut potansiyel alandaki verimin artırılması ve ikinci ürün tarımında susam üretimine yer verilmesi bitkisel yağ açığının kapatılmasına ve susam ithalatının önlenerek döviz tasarrufuna katkıda bulunacaktır. İlimizde 2021 yılı ÇKS verileri göz önüne alındığında Susam Yetiştiriciliği yapılan alanın 200 dekar olduğu görülmüştür. Bu nedenle İlimizdeki Susam Yetiştiriciliğinin tekrardan canlandırılması amacıyla İl Müdürlüğümüzce hazırlanan  ‘’Alternatif Ürün Susam Yetiştiriciliği Projesi’’  Tarım ve Orman Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce 2022 yılında "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi" kapsamında uygun görülmüş olup söz konusu proje yürürlüğe konulmuştur. Bu proje ile Susam Tohumu dağıtımıyla,  sürdürülebilir susam yetiştiriciliğini geliştirmek, özellikle küçük aile işletmelerinin gelirlerini arttırmak ve susam yetiştiriciliğini teşvik etmek için susam tohumu hibe etmek amaçlanmaktadır. Susam İlimizde hem kuru şartlarda birinci ürün hem de sulu şartlarda yetiştirilen buğday ve sarımsaktan sonrada ikinci ürün olarak ekilebilmektedir. Dekara verimi (sulu tarımda ikinci ürün yetiştiriciliği yapıldığında) ortalama 100 kg’dır. 10.000 dekar alanda yapılacak olan susam yetiştiriciliği için toplam 1000 tonluk bir rekolte hedeflenmektedir. Bu proje kapsamında üreticilerimize;  her 1 dekar alan için, 1 kg susam tohumu olmak üzere yüzde 75'i hibe destekli, yüzde 25'i üretici katkılı 10.000 dekar arazi için 10 ton susam tohumu dağıtımı gerçekleştirilecektir. Projeye başvuru yapmak isteyen üreticilerimizin İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimize 22.04.2022 tarihine kadar başvuru yapmaları gerekmektedir.”

Bunları da Okuyabilirsiniz.

Hakkımızda

İlkeli Yayıncılık