2024-04-20
  • 2024-04-20
  • İncilipınar Mah. Nail Bilen Cad. Kelleci İş Merkezi No: 24 K:2 No:10 Şehitkamil/GAZİANTEP
Kategori: Yerel

SOL ŞERİT

SOL ŞERİT

TKH'den '29 Ekim' açıklaması: Kahrolsun istibdat, yaşasın Cumhuriyet!

iLERİ GAZETE

 

 

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) Cumhuriyet’in kuruluşunun 99. yıldönümü vesilesiyle bir açıklama yayımladı. Açıklamada, “Bağımsızlık elden gitmiş, laiklik tasfiye edilmiş, emekçiler istibdat rejimine mahkûm edilmiştir. Ancak bu durum halkımızın ve bu ülkenin ilericilerinin teslim olduğu anlamına gelmemektedir.” denilerek, “Yıkalım bu köhne düzeni, bu istibdat rejimini!” çağrısında bulunuldu. “Kahrolsun istibdat, yaşasın cumhuriyet!” başlığıyla yayımlanan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Türkiye, Cumhuriyet’in kuruluşunun 99. yılına büyük bir gericilik, emperyalizme bağımlılık, adaletsizlik, yoksulluk, hukuksuzluk ve adlı adınca bir istibdat rejimi altında girmektedir.

 

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda emperyalizme karşı verilen bir mücadele vardır. Yirmi yıllık AKP iktidarı ile birlikte emperyalizme tam boy bağımlılık tesis edilmiş, Türkiye’nin geleceği uluslararası tekellerin ve emperyalist ülkelerin kararlarına mahkûm hale getirilmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda laiklik vardır. Yirmi yıllık AKP iktidarı ile birlikte holdingleşen tarikatlar devletin her kademesinde ve toplumsal yaşamda egemen hale gelmiş durumdadır. Laiklik ayaklar altına alınırken, tarikatlar koalisyonunun geleceği tek adam rejimi tarafından garanti edilmek istenmektedir.

1923’te kurulan Cumhuriyet patron sınıfı tarafından iğdiş edilmiştir. Yirmi yıl önce AKP’nin iktidara gelişini alkışlayan sermayedarlar, bugün ekonomik kriz koşullarında kârlarını garanti altına alan AKP iktidarına çok şey borçlu olduklarını biliyorlar. Ülkemizdeki milyonlarca emekçinin hali ise durumu özetler niteliktedir. Bunun için, patronlar kârlarına kâr katarken, enflasyon karşısında eriyen ücretlerimize, ücretsiz olması gereken kamu hizmetlerine yaptığımız harcamalara, evlerimize gelen faturalara ve Amasra’da yaşanan madenci katliamına bakmak yeterlidir.

 

Bugün AKP iktidarı, ülkeyi emperyalizme ve onun yandaşlarına peşkeş çekmek için canla başla çalışmaya ve gerici iktidarını ayakta tutmak için dini siyasete alet etmeye devam etmektedir. Bununla birlikte AKP, emekçi sınıfların kanıyla ve alın teriyle var ettiklerini baskı, zor ve hukuksuzlukla elinden almaktadır.

AKP eliyle kurulan rejim, laikliği tasfiye etmiş, ülkenin değerlerini emperyalist tekellere satmış, Anayasa’yı rafa kaldırmış, Meclis’i tasdik kurumuna indirgemiş, devleti tarikatlara teslim etmiş, halkı yoksullukla baş başa bırakmıştır. Bugünkü rejim; mafyanın, çetelerin, tarikatların cirit attığı; rant, yağma, faiz ve sömürünün hüküm sürdüğü; yoksulluk, işsizlik ve adaletsizliğin emekçilerin kaderi haline geldiği bir rejimden ibarettir. AKP, tek adam yönetimiyle, dini örtü olarak kullanarak patronların sınıf diktatörlüğünü hayata geçirmiştir.

‘Zulüm 1923’te başladı’ ve ‘1923’te açılan parantezi kapatacağız’ diyerek bugünlere gelenlerin emperyalizmin ve dinci tarikatların çocukları olduklarını unutmadık. ‘Vesayete karşı mücadele ediyoruz’ diyerek kendi vesayet rejimini kuranlar, bugün kendi geleceklerini sermayenin egemenliğinde görmektedirler.

 

Ancak onlara bir hatırlatma yapmak gerekmektedir; bundan yüz yıl önce ülkenin geleceğini emperyalizme peşkeş çekenlerin sonu İngiliz zırhlısına binerek ülkeden kaçmak olmuştu.

Ülkemizde eşitliğe, özgürlüğe, bağımsızlığa, laikliğe, insanca yaşama, halkın devlet yönetimine katılımına dair büyük sorunlar vardır. Bağımsızlık elden gitmiş, laiklik tasfiye edilmiş, emekçiler istibdat rejimine mahkûm edilmiştir. Ancak bu durum halkımızın ve bu ülkenin ilericilerinin teslim olduğu anlamına gelmemektedir.

Durum böyleyse yeni bir Cumhuriyet, emekçilerin laik ve bağımsız Türkiye’si için ileri bir adım atmak gerekmektedir.

Cumhuriyet’in kuruluşunun 99. yılı vesilesiyle emekçi halkımıza çağrımızı bir kere daha yineliyoruz:

Yıkalım bu köhne düzeni, bu istibdat rejimini!

Biz başka bir âlem, eşitlikçi bir düzen, emekçilerin laik cumhuriyetini isteriz!

Kahrolsun istibdat, Yaşasın Cumhuriyet!”

Türkiye Komünist Hareketi Sibel Altıntaş

Bunları da Okuyabilirsiniz.

Hakkımızda

İlkeli Yayıncılık