Gaziantep’te ikamet eden Fatma Zeynep Emir ve E. T .üniversiteyi bitirince eğitim aldığı özel eğitim ve rehabilitasyon Merkezinde öğretmen oldu. Görme engelli olan Emir ve T. Özel eğitim öğretmenliği ve Psikolojik Danışman ve Rehberlik bölümünü bitirince eğitim aldığı ve işe başladığı kurumun Yönetim Kurulu Başkanları Hadi ve Necmettin Görgün’e duygu yüklü mektuplar yazdı.
.
DUYGULANDIRAN MEKTUP
Mektupta görme engelli bireylerin yaşadığı sıkıntıları dile getirdiklerini belirten Necmettin Görgün, “Özel gereksinimli bireyler için özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi çok önemli onların hayatlarına çok önemli dokunuşlar yapıyor ve bugün yüzlerce belki binlerce çocuk bu sayede sosyal hayata kazandırılıyor. Bu kurumlarda eğitim alıp öğretmen olan bu gençlerin mektuplarını okuyup duygulanmamak elde değil. Gaziantep’te sadece görme engelli çocuklara eğitim verdiğimiz 2 kurumumuz mevcut. Orada bu özel çocuklarımızın hayatla nasıl mücadele ettiklerini yakından görüyoruz. Bu yüzden ne yapsak bu çocuklarımızın hayatına dokunabiliriz diye düşündük. “Gören Eller ile Aydınlık Yarınlar Projesi” fikri işte bu aşamada ortaya çıktı. Proje kapsamında bu alanda üniversite eğitimi gören öğrencilerimizi işe alma kararı aldık. Türkiye genelinde yaklaşık 3.000 tane Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi mevcut. Her kurum 2 engelli bireye iş istihdamı sağlasa yüzlerce gencin hayatı kurtulur. Ama görüyorum ki sektörümüz bu anlamda maalesef zayıf. Kimse bu özel çocuklara iş vermiyor oysaki hepimiz evimize bu işten ekmek götürüyoruz. ”dedi.
Engelli Yüzlerce dahi isim var
Projenin mimarları arasında yer alan Yönetim Kurulu Başkanı Hadi Görgün, “İşveren meslektaşlarıma şunu söylemek istiyorum. Hayatı başarılarla dolu engelli bireylerin hayatlarına baksınlar sadece ne demek istediğimi anlayacaklar. Beethoven, Stephan Hawking, Aşık Veysel, Fazıl Say ve niceleri hepsi engellerine rağmen birer dahi. Demek ki sınırlar sadece bizim kafamızda. Tüm özel bireylere eğer bir şans verirsek tüm engeller ortadan kalkacaktır. Umarım bu proje işverenlere ilham verir ve her kurum kendi bünyesinde özel gereksinimli bireylere iş fırsatı sunar. ”dedi
“Görmemek bir engel değildir!”
Görememenin sadece bir farklılık olduğunu belirten Fatma Zeynep Emir, ikinci evi olarak gördüğü okulunda işe başlamanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.Emir, “Dünyayı görmemenin sıradan bir özellik olduğuna inanıyorum. Görmemem hiç bir şeyi başaramayacağım anlamına gelmez. Bir eksiklik ya da bir kusur olduğuna inanmıyorum. Aynı işi yaparken farklı yöntemler kullanıyoruz sadece. Üniversite de Psikolojik Danışman ve Rehberlik okurken hep bu günleri hayal ettim. Benim gibi olan özel çocuklara ders vermenin nasıl heyecan verici olduğunu sizlere anlatamam.” diye konuştu.
Eğitim gördüğü okulda Özel Eğitim Öğretmeni olan E. T
, “Benim gibi engelli olan arkadaşlarıma sesleniyorum özellikle, yılmasınlar her şey inanmakla ve azimle oluyor. Hayatta çok şey yaşadık ve zorluklar gördüm ama yılmadım ve şuanda onun meyvesini aldım. Bize bu fırsatı sunan Hadi ve Necmettin Bey’e sonsuz teşekkür ederim. ”dedi.
İşte duygu dolu o mektuplardan biri:
Sevgili Hadi ve Necmettin Hocam’a
Karanlığın ne demek olduğunu bilir misiniz? Anlatabilir misiniz bana satır aralarında. Sahi karanlık Nasıl tarif edilir hocam? Güneşin doğuşundan batışına kadar geçen süre midir? Benim için karanlık eğitim almadığım günlerden öncesidir. Dünyanın binbir tonunu keşfedemediğim zamanlar… Siz belli sayıda renkleri görebiliyorsunuz oysa benim için binlerce ton var hayatta.
İlk başlarda neyin ne olduğunu bilmezdim. Çünkü annemin güzel gözlerini görememiştim. Evimi, yuvamı görmedim ya da pencereme konan kuşların ürkek bakışlarını.
Karanlığın içinde bir ışık bulmam gerekliydi. Bu ışığı bulan bana yol gösteren Gören Eller Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezidir. Benim hikayem de hayatımın çiçeklendiği nokta da burasıdır. Çünkü ben gözleri doğuştan görmeyen bir genç kızım. Eğitim hayatıma sizin okulunuzda başladım. Ve kader Üniversiteyi bitirdiğimde tekrar beni hikayemin başladığı yere getirdi. Burada benim gibi özel çocuklara ışık tutacak bir öğretmen oldum. Sizin emeğiniz çok büyük Hadi ve Necmettin Hocam sizlere hangi süslü kelimeleri seçsem duygularımı tarif edemem.
Uzun bir iş arayış sürecim oldu. Sırf gözlerim görmüyor diye yüzlerce kapılar kapandı yüzüme. Oysa o özel çocukları en iyi anlayacak ve onlara yol gösterebilecek kişi benden. Çünkü onların geçtiği yollardan, düşlerinden, umutlarından, hayal kırıklarından bende geçtim, bizi bizden başka kim daha iyi anlayabilirdi ki. Ülkemizde yüzlerce rehabilitasyon Merkezi var. Her biri sizin gibi bir arkadaşımızı işe alsa kaç hayat değişir düşünebiliyor musunuz? Bizim karanlığımıza bir mum yakmanızı diliyorum hocam. Sesimize ses olun, karanlık günlere bir umut ışığı olun.
Dilerim ki bu gök kubbenin altında gökkuşağının 7 rengini görmekten kimse mahrum olmasın. Benim ve arkadaşlarımın adı sadece engelli listelerinde değil başarı listelerinde ilk sıralarda yer alsın. Biliyorum bu hayat denen yol uzun ve çetrefilli ama sizin gibi kalbi güzel insanlar hala var. Sizin gibi insanların sayısı yüce dağlarla yarışsın. Benim dünyama ışık yarınlarıma umut olduğunuz için size en kalbi duygularımla teşekkür ederim.