Gaziantep Barosu Başkanı Bülent Duran, Digital Medya Platformu’nu ziyaret ederek gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye’nin hukuki durumu hakkında değerlendirmelerde bulunan Duran, özellikle işçi sınıfının karşı karşıya olduğu zorluklara dikkat çekti.
iLERİ GAZETE
İşçi hakları konusundaki açıklamalarıyla dikkat çeken Gaziantep Barosu Başkanı Bülent Duran, son dönemde işten çıkarmalar ve işçi eylemleriyle ilgili sert konuştu. "İşçi çalışmazsa fabrika olmaz, işveren üretmezse işçi mağdur olur. Uzlaşı olmadan bu süreç çözülemez" diyen Duran, işçilerin mağduriyetinin giderilmesi için yetkililere çağrıda bulundu.
"Hukuk Yaşamın Her Alanında Vardır"
Duran, hukuk kavramının toplumsal yaşamın temel taşlarından biri olduğunu vurgulayarak, “Yaşamın her alanında hukuk vardır. İnsan ilişkilerinde saygınlığı sağlayan kural ve normları oluşturur. Devlet, çıkarılan kanunlarla genel bir hukuk düzeni oluşturur ve bu kurallara uyulmasını zorunlu kılar. Bir avukat olarak hukuk kurallarının uygulanmasını savunuyorum. Bizim görevimiz, hakları korumak ve adaleti sağlamaktır” dedi.
"Örgütlü Bir Toplum Hukukun Güvencesidir"
Toplumun örgütlü bir yapı içinde varlığını sürdürebileceğini belirten Duran, “Biz milyonlarca insanın yaşadığı bir coğrafyada, egemenlik hakkını tanıdığımız bir devlet örgütü oluşturuyoruz. Hizmetleri birbirimizle paylaşarak ortak bir yaşam sürüyoruz. Bu örgütlü yapı, hukukun sağlıklı işlemesi için temel bir gerekliliktir” ifadelerini kullandı.
İşçi Hakları ve Uzlaşma Çağrısı
Son dönemde işçi haklarıyla ilgili yaşanan gelişmelere değinen Duran, işçi ve işveren arasında uzlaşmanın önemine dikkat çekerek, “İşverenin fabrikası olmazsa işçinin çalışacağı bir alan olmaz, işçi çalışmazsa da fabrikalar üretim yapamaz. Bu nedenle işçi-işveren ilişkilerinde uzlaşı sağlanması hayati öneme sahiptir. Gaziantep’te işçi eylemlerinde de devreye girerek, işçilerin taleplerini sanayicilere aktardık. İşten çıkarılan yüzlerce işçinin yaşadığı mağduriyet vicdanen rahatsız edici bir durum. Konuyla ilgili olarak Vali Bey ile görüşmelerimiz devam ediyor ve orta yolu bulacağımıza inanıyoruz” dedi.
"Yargıya Güven Azaldı"
Türkiye’de yargıya olan güvenin ciddi şekilde sarsıldığını belirten Duran, adaletin herkes için güven verici bir sistem olması gerektiğini söyledi. “Gazeteciler, mesleklerini icra ettikleri için tutuklanıyor. İş insanları ekonomik kriz nedeniyle zor durumda kalırken, gözaltılar iş dünyasında ciddi endişelere neden oluyor. Sendikacılar sendikacılık yaptığı için, siyasetçiler siyaset yaptığı için tutuklanıyorsa, burada hukuk sisteminin işleyişini sorgulamak gerekir. Yargıya duyulan güvenin yüzde 90 oranında kaybolduğunu görüyoruz. Oysa adalet, herkesin mülkiyetinin, özgürlüğünün ve haklarının güvende olduğunu hissetmesi gereken bir mekanizmadır” diye konuştu.
Bülent Duran, hukuk sisteminin tüm vatandaşların haklarını güvence altına alması gerektiğini vurgulayarak, başta siyaset kurumu olmak üzere tüm yetkili mercilerin adaletin sağlanması için çalışması gerektiğini ifade etti.