2024-11-21
  • 2024-11-21
  • İncilipınar Mah. Nail Bilen Cad. Kelleci İş Merkezi No: 24 K:2 No:10 Şehitkamil/GAZİANTEP
Kategori: Dünya

SINIRDA KARBON DÜZENLEMESİ MEKANİZMASI GTO’DA ANLATILDI

SINIRDA KARBON DÜZENLEMESİ MEKANİZMASI GTO’DA ANLATILDI

Üretim sektörünü yakından ilgilendiren ve 1 Ekim 2023 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecek olan “Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması" Gaziantep Ticaret Odası-Yeşil Teknoloji Koordinasyon Merkezi tarafından düzenlenen bilgilendirme seminerinde anlatıldı.

iLERİ GAZETE

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından desteklenen ve Gaziantep Ticaret Odasınca yürütülen Yeşil Teknoloji Koordinasyon Merkezi Projesi kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte konuşan ve projeye katkılarından dolayı EBRD ve IDEMA’ya teşekkür eden GTO Başkanı Tuncay Yıldırım, “Hepimiz çok iyi biliyoruz ki ‘yeşil dönüşüm’ dediğimiz süreç, küresel ekonomide derin bir dönüşüme yol açarak uluslararası rekabet koşullarını ve kurallarını değiştirecek.” dedi.

 

Türkiye’nin başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere uluslararası ekonomideki varlığının “Avrupa Yeşil Mutabakat Eylem Planı” ve “Paris İklim Antlaşması” ile çerçevesi çizilen yeşil dönüşüm sürecine uyumu ölçüsünde olacağını ifade eden Başkan Yıldırım şöyle devam etti:

 

“Yeşil Teknoloji Koordinasyon Merkezini kurmamızın amacı da işletmelerimize bu dönüşüm sürecinde bugünkü seminerde olduğu gibi hem bilgilendirme hem de firmaya özel danışmanlık hizmeti yoluyla rehberlik etmek. Bildiğiniz üzere Avrupa Birliği, Sınırda Karbon Mekanizmasını yürürlüğe sokuyor. Bu mekanizma ile AB, sınırları içerisinde uyguladığı emisyon ticaret sistemini, uluslararası bir boyuta taşımak istiyor. AB’nin kendi üreticilerine uyguladığı karbon ile ilgili çeşitli vergiler, onları diğer üreticilerin karşısında dezavantajlı duruma getiriyor. 1 Ekim 2023 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecek olan Mekanizmada uygulama nasıl olacak, işletmelerimizin ne gibi yükümlülükleri olacak bunların tüm detaylarını dinlemek için de bu organizasyonu tertip ettik.”

 

Yıldırım: Gaziantep bu değişimden fazlasıyla etkilenecek

Üretim ve ihracat kenti olan Gaziantep’in yeşil dönüşüm sürecinden fazlasıyla etkileneceğini vurgulayan Yıldırım, “Gaziantep ihracat pazarının %20’sini Avrupa Birliği ülkelerinden oluşuyor. Türkiye için de çok önemli bir dış ticaret partneri Avrupa Birliği… İhracatımızın %40’dan fazlasını AB bölgesine yapıyoruz. Üstelik ihraç ettiğimiz ürünlerin büyük bir kısmı karbon yoğun ürünlerden oluşmakta…  İleride kapsamının daha da genişlemesi beklenen Sınırda Karbon Mekanizmasına uyum için tüm Türkiye olarak gerekli hazırlıkları yapmak durumundayız. Dolayısıyla hem pazarı kaybetmemek, hem rekabetçiliğimizi korumak hem de iklim değişikliği ile mücadele etmek için dönüşmek zorundayız.” şeklinde konuştu.

 

Beyazyürek: İşletmelerimizi iyileştirmek için destek adımları atacağız

Başkan Yıldırım’ın ardından kürsüye gelen IDEMA Genel Müdür Yardımcısı Sait Beyazyürek de Yeşil Dönüşüm süreciyle ilgili işletmelerin farkındalığı olduğunu ve bir şeyler yapmaları gerektiğini bildiklerini ifade ederek, “İşletmelerimiz tedarik zincirinde olabilmek için bu dönüşüm sürecine ayak uydurmak durumunda. Bu konuda işletmelerimizde bir farkındalık var fakat harekete geçilmesi, aksiyon evresine, çözüm evresine geçilmesi gerekiyor. GTO- Yeşil Teknoloji Koordinasyon Merkezi bünyesinde yapacağımız çalışmalar da aslında temelde Yeşil Dönüşüm Karnesi Uygulamasını beraberinde getirecek. İşletmelerin analizi çıkarılacak. Ne durumda oldukları, ne gibi ihtiyaçları olduğunu ortaya çıkartmış olacağız. Bu sayede de iyileştirecek destek adımları atacağız.” dedi.

 

Çetinçift: Gaziantep de EBRD’nin yeşil şehirler inisiyatifinin bir parçası

EBRD Kıdemli Bölge Yöneticisi Serpil Çetinçift ise iklim değişikliğinin pek çok zararını gün geçtikçe daha da yakından deneyimlediklerini ifade ederek, “Bu nedenle EBRD aldığı kararla 2025 yılına kadar yapacağı yatırımların en az %50’sinin yeşil olmasını taahhüt etti. Enerji yoğun sektörlerin mümkün mertebe karbon nötr olmasına yönelik hedefler belirlendi. Türkiye dâhil yeşil dönüşüm sürecinin hızlanması iklim hedeflerinin güçlendirilmesi, sanayi üretimlerinin karbonsuzlaştırılması gibi değişimlerin benimsenmesi noktasında çalışmalar yapmak en önemli hedeflerimiz arasında. Bu anlamda Gaziantep Ticaret Odası gibi ortaklarımızla çalışmaktan mutluluk duyuyoruz. İnanıyorum ki GTO Yeşil Teknoloji Koordinasyon Merkezi ile de yeşil dönüşüm sürecine önemli katkılar sağlayacağız. Memnuniyetle belirtmeliyim ki Gaziantep de EBRD’nin yeşil şehirler inisiyatifinin bir parçası.” dedi.

 

Açılış konuşmalarının ardından yeşil Teknoloji Koordinasyon Merkezi Proje Takım Lideri Serdar Kabukçuoğlu, proje hakkında bilgi verdi, Çevre Mühendisi Ali Tellioğlu moderasyonunda da seminer gerçekleştirildi.

 

Seminerin devamında ise T.C. Ticaret Bakanlığı, Uluslararası Anlaşmalar ve AB Genel Müdürlüğü Ticaret Uzmanı Özge Öktem, “Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması Yönetmeliği ve Uygulanması”; Marmara Üniversitesi, İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi & Yeşil Akademi Platformu Kurucusu Prof. Dr. Esra Yüksel Acı, “Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmasının Ekonomiye Etkisi”; ÇimSA Sürdürülebilirlik Yöneticisi Zeynep Selin Güler de “AB Düzenlemeleri ve Sınırda Karbon Mekanizması İyi Uygulama Örnekleri” konulu sunum yaptı.

Bunları da Okuyabilirsiniz.

Hakkımızda

İlkeli Yayıncılık