2024-11-21
  • 2024-11-21
  • İncilipınar Mah. Nail Bilen Cad. Kelleci İş Merkezi No: 24 K:2 No:10 Şehitkamil/GAZİANTEP
Kategori: Gündem

LOKOMOTİF DURMASIN

LOKOMOTİF DURMASIN

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde, OSB çalışanları gibi ekonominin lokomotifi ve önemli istihdam kaynağı olan inşaat sektörü çalışanlarına da çalışma izni verilmesini istedi.

iLERİ GAZETE

İNŞAAT SEKTÖRÜ ZOR GÜNLER GEÇİRİYOR

Korona virüsü salgınından en fazla etkilenen sektörler arasında inşaatın da bulunduğunu belirten İMO Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, inşaat sektörünün zor günler geçirdiğini söyledi. Çeliktürk, “Tüm dünyayı etkisi altına alan COVİD19 virüs salgınından en çok etkilenen sektörlerin arasında bulunan inşaat sektörü gerek yol açtığı istihdamın büyüklüğü gerekse de şehir ve ülke ekonomisine olan katkısı açısından lokomotif görevini sürdürüyor. Türkiye'nin en önemli sektörlerinden birisi olan inşaat sektörü pandemi nedeni ile oldukça zor günlerden geçiyor. Birçok şantiyede işler yavaşladı” dedi.

 

MÜTEAHHİTLER AYAKTA KALMA MÜCADELESİ VERİYOR

Hazır beton, çimento, cam, PVC, ahşap gibi birçok üründe tedarik sıkıntısı ve fiyat artışı yaşandığına vurgu yapan İMO Şube Başkanı Çeliktürk, pandemi yasakları ile karşı karşıya kalan müteahhitlerin ayakta kalma mücadelesi verdiğini bildirdi. Çeliktürk, sektörün genel durumu ve yetkililerden beklentiler konusunda şunları söyledi:

 

TEDARİK ZİNCİRİNDE SORUNLAR YAŞANIYOR

“COVID 19 virüs ile mücadele sürecinde şantiyelerde virüsün yayılmasını engellemeye yönelik alınan tedbirler inşaat sektöründe ilerleyişi önemli ölçüde aksatırken, ev almak isteyen vatandaşlarımızın önemli ölçüde azalan konut talebi sektörümüzü zor durumda bırakmıştır. Bu durumun bir süre daha böyle devam edeceği gerçeği ile salgın devam ettikçe müteahhitlik sektörü dışında özellikle tedarik zincirleri de tüm yönleri ile etkilenecektir. İnşaat malzemesindeki tedarik zincirindeki sorunlar projelerin gecikmesine, tüketici ve işveren memnuniyeti ile güveninin azalmasına ve yüklenicilerin finansal anlamda zor duruma düşmelerine neden olmaktadır. Konut sektöründe ise yaz aylarında düşen faizler ve ekonominin toparlanma gayretiyle umut verici şekilde seyretmekteydi. Lakin salgının devam etmesi nedeniyle sektörde şu an için tekrar bir belirsizlik hakim.

 

İSTİHDAM OLUMSUZ ETKİLENMEMELİ

Son yıllarda ertelenen konut alma isteğinin tekrar canlanmasıyla bu yıl pandemi ilan edildiği aylar hariç geçen yıllara göre iyileşme içine girmiş ancak virüs salgının etkisinin artarak devam ettiği sonbahar aylarında sınırlı biçimde talepte azalma görülmüştür. Pandemi sürecinde durma noktasına gelen inşaat sektörü, gelen talepler doğrultusunda yaz ayların da yeniden toparlanma evresine geçerken şirketlerin projelerine kaldığı yerden devam etmesi ve yeni projelere başlamaları istihdam açısından da sektöre önemli katkı sağladı.

 

FAALİYET ENDEKSİ EKİM’DE YÜZDE 3.1 YÜKSELDİ

Ekim ayı verilerine göre İnşaat malzemeleri sanayisinde faaliyetler geçtiğimiz ay önemli ölçüde arttı. İnşaat sektöründe kamu bankalarının teşvik paketleri ile kullanılan kredi olanaklarındaki artış ile inşaat malzemeleri iç talebindeki hızlı genişleme ekim ayında da devam etti. Faaliyet Endeksi ekim ayında bir önceki aya göre 3,1 puan daha yükseldi. Yaz aylarında inşaat faaliyetlerde görülen artış Aralık ayına girmemize rağmen hala devam etmektedir. Şehrimizde yoğun bir biçimde devam eden süreli kamu yatırımları meslektaşlarımızın başladıkları yeni projeler derken hazır beton sektöründeki talepler şehrimizde en üst seviyelere çıkmıştır. Bu konuda hazır beton firmalarımıza iş planlanması konusunda ve özel sektöre beton arzı konusunda biraz daha öncelik verilmesini beklemekteyiz.

 

FABRİKALAR GİBİ ÇALIŞMA İZNİ İSTİYORUZ

Son zamanlarda pandemi konusunda alınan yeni tedbir kararlarının nasıl uygulanacağı ile ilgili kafalarımızda soru işaretleri bulunmaktadır. İnşaat sektörünün malzeme tedariki (özellikle beton dökme) konusunda sıkıntı yaşadığı bu günlerde Gaziantep’in ekonomisine ve istihdamına katkısı bakımından en büyük sektörlerinin başında gelen inşaat sektörünün de sokağa çıkma yasaklarında Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikalara verilen çalışma izninden faydalanmasını istiyoruz.”

Bunları da Okuyabilirsiniz.

Hakkımızda

İlkeli Yayıncılık