Toplantının açılışında yaptığı konuşmada çok zorlu bir yılı geride bıraktıklarını, pandeminin yarattığı ağır ekonomik yükün ticari yaşamı oldukça olumsuz etkilediğini ifade eden GTO Meclis Başkanı M. Hilmi Teymur, “Hatırlamak istemeyeceğimiz zorlu bir yıl oldu 2020… Hiç hesapta olmayan salgın, ekonomik hayatımızı fazlasıyla etkiledi. Nihayet her birimizin beklediği koronavirüs aşılarının öncelik listesine göre uygulanmaya başlanması geleceğimize umutla bakmamıza vesile oldu. Aşılama, toplumsal bilincin artması ve vaka sayılarının giderek azalmasıyla yılın ikinci yarısından itibaren hızlı bir toparlanma sürecine gireceğimizi umut ediyoruz.” dedi.
Gaziantep Ticaret Odasının 2020 yılı çalışmalarını ve 2021 yılı projeleri hakkında Meclis Üyelerini bilgilendiren GTO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, 2021 yılına omuzlarında ağır bir yükle başladıklarını belirterek şunları söyledi:
“Tüccarımız, esnafımız, sanayicimiz 2020 yılında pandeminin getirdiği ağır yüke dayanabildiği noktaya kadar dayandı. Varını yoğunu ortaya koydu, ayakta kalmaya çalıştı. Yeni yıla böylesine ağır bir yükle başladık. 2021 yılını en az zararla atlatmak, ayakta kalmak için özellikle KOBİ’lerimizin ve pandemiden en çok zarar gören sektörlerin desteğe ihtiyacı olduğunu da her fırsatta dile getiriyoruz. Yaralarımızın sarılması için güçlü ilaçlara ihtiyaç var.”
Yıldırım: Ciro kaybı yaşayanlar desteklenmeli
Destek mekanizmasının NACE değil ciro üzerinden olması gerektiğine dikkat çeken Yıldırım, “Daha önce açıklanan, ‘Esnaf ve Sanatkârlar ile Gerçek Kişi Tacirlere Yönelik Açıklanan Destek Paketi”nin yaşanan pandemi sürecinde ekonominin aktörlerinin desteklenmesi açısından oldukça önemli ama yetersiz olduğunu da dile getirdik. Çünkü hibe desteği, ekonominin bir bütün olduğundan hareketle tüm işletmeleri kapsaması gerekmektedir. Sadece Gaziantep Ticaret Odası olarak baktığımızda, Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen 133 NACE koduna dâhil ve destekten faydalanabilecek üye firma sayımız sadece 507… Bu rakam toplam üye sayımızın %2’sine denk gelmektedir. Tünelin ucundaki ışığın az da olsa göründüğünü ümit ettiğimiz bu günlerde Oda ve Borsalarımıza üye firmaları da destekleyici bir hibe mekanizmasının devreye alınması ekonominin çarklarının aksamadan dönmesine katkıda bulunacaktır. Bu mekanizma NACE'ler üzerinden değil, Gelir İdaresinden tespiti yapılabilecek olan ciro rakamları üzerinden değerlendirilebilir. Ciro kaybı tespit edilen firmalara hibe niteliğinde belirtilen destekler tahsis edilmelidir. Kaynakların kısıtlı olduğunu biliyoruz ama en azından mikro işletme olarak belirlenen firmalara ciro kaybı tespiti yapılarak hibe desteği verilebilir.”
Yıldırım: Son açıklanan destek paketi sevindirici fakat yeterli değil
Konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı son destek paketine de değinen Başkan Yıldırım, “Lokanta, restoran ve kafe gibi sektörlerde kısıtlanan 2019 cirosu 3 milyon altı olan, gerçek usulde vergilendirilen ticari işletmelere destek ödemesi ile cirosu yüzde 50 azalan işletmelere 2 bin ile 40 bin lira arasında ciro kaybı destek ödemesi yapılacağı açıklandı. Öncelikle yaramıza bir nebze olsun merhem olacak bu paketin açıklanmasında başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Fakat üyelerimizden aldığımız geri bildirimler ve içerisinde bulunduğumuz süreç, açıklanan destek paketlerinin yeterli olmayacağını gösteriyor. Verilecek daha kapsamlı destek paketlerinin müjdesine gerçekten ihtiyacımız var.” dedi.
Bu konuyla ilgili kapsamlı bir hazırlık içerisinde olduklarını da söyleyen Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:
“Yalnızca istemekle olmaz. Bir şeyler yapmamız gerekiyor. Tüm meslek komitelerimizle birlikte kapsamlı bir rapor hazırlığı içerisindeyiz. Ticari hayatımızı kritik düzeyde etkileyen sorunlar, alınması gereken önlemler, makul çözüm önerileri ve verilmesi gereken destekler ile ilgili rapor hazırlayıp devlet büyüklerimize ileteceğiz. Yalnızca sorunu değil, çözüm önerilerimizi de aktaracağız. Umut ediyorum ki el ve güç birliğiyle bu günlerin de üstesinden geleceğiz. Unutulmamalıdır ki Gaziantepliler umudunu da cesaretini de hiçbir zaman kaybetmez. Verilecek desteklerin karşılığını misliyle geri verir. Bunun en net örneğini Şahinbey OSB için 790’ı Odamıza olmak üzere, toplamda rekor düzeydeki 1680 firmanın ön talebinde görüyoruz. Genel olarak ekonomide yatırım iştahı düşmüş görünse de hemşehrilerimiz bu konuda hala cesur ve iştahlı. Dileğimiz devletimizin desteğiyle bu geçici zorlu süreci derin yara almadan atlatır, öngörülen yatırımların gerçekleşmesiyle şehrimiz, ülkemiz ve milletimiz için yeni istihdam alanları açarız.”