GSO Meclis Salonu’nda, firmaların çevre dostu teknolojilere geçişine ve enerji maliyetlerini düşürmelerine katkı sağlamak, 2053 net sıfır emisyon hedefine ulaşmalarına destek olmak amacıyla düzenlenen toplantıya GSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Başar Küçükparmak, KOSGEB Gaziantep İl Müdürü Muhammed Paksoy, Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı İslim Arıkan, GSO Yönetim Kurulu Üyeleri Ali Can Koçak ve Bora Tezel, GSO Genel Sekreteri Yusuf İzzettin İymen, Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bozkurt, İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) yetkilileri ve firma temsilcileri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren GSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Başar Küçükparmak, “Küresel ısınma ve iklim değişikliği karşısında Avrupa Birliği tarafından harekete geçilmiş ve yeşil mutabakat kriterleri çerçevesinde bir yol haritası belirlenmiştir. Yeşil ve dijital dönüşüm bu sürecin ana unsurları olarak öne çıkmaktadır.
2026 yılında AB Yeşil Mutabakat kriterleri çerçevesinde sınırda karbon düzenlemesi hayata geçecek olup, işletmelerimizin sürdürülebilirliği de bu kriterlere sağlayacakları adaptasyona bağlı olacak” dedi.
Gaziantep Sanayi Odası olarak bu yılki temalarını yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm farkındalığıyla “İkiz Dönüşüm” olarak belirlediklerini kaydeden Başar Küçükparmak, ‘’Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ve Gaziantep Sanayi Odamız iş birliğinde kurduğumuz Türkiye’nin en büyük model fabrikası olan Gaziantep Model Fabrika’da firmalarımızın dijital dönüşüm, verimlilik, endüstri 4.0, yalın dönüşüm, öğren-dönüş gibi sanayide dönüşüm süreçleri konusunda eğitim ve mentörlük çalışmaları yürütüyoruz. Ayrıca Gaziantep Sanayi Odası Mesleki Eğitim Merkezimizde (GSO-MEM), işletmelerin uluslararası standartlarda karbon ayak izi hesaplamalarını da yapıyoruz. KOSGEB destekleri ile işletmelerimizin dönüşüm sürecini birlikte gerçekleştirebiliriz. Bu anlamda tüm işletmelerimizi verilen desteklerden faydalanmaya davet ediyor, KOSGEB İl Müdürümüz Sayın Muhammed Paksoy ve katılım sağlayan herkese teşekkür ediyorum’’ ifadelerini kullandı.
KOSGEB Gaziantep İl Müdürü Muhammed Paksoy da konuşmasında, ‘’Yeşil enerji yatırımları ile hem sizin hem de işletmelerinizin geleceğini garanti altına almayı hedefliyoruz. Dijital ve yeşil dönüşüm ile enerji maliyetlerini aşağı çekerek verimliliğimizi artırıp, kar marjımızı yükseltebiliriz. Bu şekilde piyasadaki rekabet gücümüz de artmış olacak’’ dedi.
KOSGEB olarak özellikle zorlu süreçler yaşadığımız bu dönemlerde firmalarımıza destek olmaya devam edeceğiz diyen Muhammed Paksoy, ’’Dünya Bankası’ndan aldığımız 450 milyon dolarlık fonumuz var. Sanayi Bakanlığı, KOSGEB ve TÜBİTAK olarak bu fonu sizlere verimli ve yeşil sanayi için aktaracağız. Burada KOSGEB’e düşen 250 milyon doları ‘Yeşil Sanayi Destek Programı’ kapsamında faizsiz olarak geri ödemeli şekilde sizlere finansman sağlayacağız’’ şeklinde konuştu.