Antep fıstığının Gaziantep için stratejik bir ürün olduğunu vurgulayan Kaya, ”Fıstık, Gaziantep adıyla anılan Gaziantep’e mal olmuş stratejik bir ürünümüz. Şehrimizde yüzyıllardır on binlerce aile fıstık sayesinde geçiminin sağlamakta ve kent ekonomisine katkı sunmaktadır. Fıstık fiyatlarındaki dalgalanma çiftçimizi mağdur ediyor. Buradan sormak istiyorum. Fındık ile ilgili açıklama yapanlar fındığa fiyat biçenler niye fıstık konusunda sessiz? Fıstığın fındıktan neyi eksik?” Dedi.
Her yıl fıstık hasadı döneminde fiyat ile ilgili yaşanan tartışmalara üzüldüklerini belirten Kaya, “Dünyada Gaziantep adıyla anılan yegane ürünlerimizden olan fıstığa stratejik ürün olarak bakmalı ve fıstığı üretenlerin emeklerini korumalıyız. Çünkü Antep fıstığı bu şehrin emeği bu şehrin ürünüdür.” Diye konuştu.
Fıstık çiftçisini korumalıyız.
Barak Ovası’nda, Nizip’te, Araban’da, Yavuzeli ve Oğuzeli’nde fıstığa yıllarca emek veren çiftçilerimizin hakkını korumak bizim sorumluluğumuzdur.” Diyen Kaya çiftçinin emeğini kimsenin yok saymaması gerektiğini söyledi. “Piyasa fiyatı mutlaka şu kadar olmalı” diye bir dayatmada bulunmadıklarını ifade eden Kaya, “ Piyasa fiyatının oluşumunda etkili olan arz-talep dengesini biliyoruz ama tarımsal girdi ürünlerinde artan üretim maliyetlerinin de göz önünde bulundurulması gerekiyor. Son bir yılda tarımsal mal ve girdi hizmetlerinde yüzde 133 gübre ve toprak geliştiricilerde yüzde 236 artış var. Fıstık fiyatı belirlenirken bu veriler gözden kaçırılmamalı.” Dedi. Şehirle bütünleşen Antep fıstığında temel sorunun sadece fiyat olmadığını belirten Kaya, “Antep fıstığına sahip çıkmayı ve üreticisinin yanında olmayı hasad döneminde gidip bahçede işçilerle fotoğraf vermek olarak görenler var. Şimdi yine hasad zamanı geliyor ve yine şalvarlar giyilip fıstık bahçelerine gidilecek. Yakın kamera çekimleri ile “fıstık üreticisinin yanındayız” diyecekler ama Antep fıstığı üreticisinin hiçbir sorununu da çözemeyecekler.” Diye konuştu.
Antep fıstığında verimlilik ve ihracat artırılmalı
Antep fıstığında temel sorunun üretim verimliliğinin artırılması ve ihracat olanaklarının geliştirilmesi olduğunu ifade eden Kaya, “Yerel yönetimler fıstıkta üretimi artıracak çiftçiyi bilgilendirme programları düzenleyerek verimliliği artırabilir. Antep fıstığında verimliliğin geliştirilmesi ile çiftçimizin geliri artırılabilir. Diğer yandan fıstığı dünyada tanıtma planı ile daha fazla ürün satışı yapılarak hem ülkemizin hem de Gaziantep’in kazanması sağlanabilir ama maalesef bunların hiçbiri yapılmıyor.” Dedi.
Antep fıstığı çiftçisinin sorunlarını çözeceğiz
DEVA Partisi’nin Tarım Eylem Planı ile Antep fıstığı üreticisinin sorunlarını çözeceklerini vurgulayan Kaya, “Antep fıstığı üretiminde en önemli maliyet gübre ve mazot maliyetidir. Çiftçimizin kullandığı mazot ÖTV’sini geri vereceğiz. Çiftçilere kullandığı gübre maliyetinin %50'sini destek olarak geri vereceğiz. Sadece bu iki kalemde yapacağımız değişiklik ile Antep fıstığı çiftçisinin sorunlarının büyük kısmı çözülmüş olacak.” Diyerek sözlerini tamamladı.