Cumhurbaşkanı himayelerine alınarak Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılı etkinlikleri kapsamında ziyarete açılan 25 Aralık Kahramanlık ve Panorama Müzesi’nin bugünkü halini almasında önemli rol oynayan muhtelif kurumlar, kuruluşlar ve bireysel teşebbüsler için Büyükşehir Belediyesince “100 Yılın Rüyası Panorama 25 Aralık Ödül Töreni” gerçekleştirildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajı ve müzenin detaylarının anlatıldığı kısa film gösteriminin yapıldığı törene, GBB Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, iş insanları, akademisyenler, oda başkanları, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
ŞAHİN: MÜZE ORTAK AKLIN BİR ÜRÜNÜ
Müzenin konferans salonunda gerçekleştirilen ödül töreninde konuşan GBB Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep modelinin yerel ve ulusal ölçekte getirdiği kazanımları hatırlatarak, 25 Aralık Kahramanlık ve Panorama Müzesi’nin ortak aklın bir ürünü olduğunu söyledi.
Şahin, Gaziantep modelinin neyin varsa ortaya koymak olduğunu dile getirerek “Birinin canı vardır ortaya koyar. Diğerinin malı veya parası vardır ortaya koyar. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın. İnsanı yaşatacağız, dini, dili, ırkı, rengi ne olursa olsun. Herkes bizim için birinci sınıf vatandaştır. Bu şehir şehri emindir. 2 milyonun emanetçisi olmak, kurdun, kuşun, ağacın herkesin sana teslim olduğu şehr-i emin olmak büyük önem arz ediyor.” dedi.
“HANGİ BABAYİĞİT ZERDALİ ÇEKİRDEĞİ YİYEREK DİRENİR”
Gaziantep’in çok özel bir şehir olduğunu hatırlatan Başkan Şahin konuşmasının devamında şunları kaydetti:
“Gazi şehrin ne kadar özel olduğunu bu panorama müzesinin her noktasında yüreğinizle hissediyorsunuz. Kendimize güveniyoruz. Kendi değerlerimize güveniyoruz. Milletimize güveniyoruz. ‘Müze’ deyip geçmeyin müze hafızadır, pusuladır. Geçmişten alınan ilhamdır. Geleceğe enerjidir. Çok işimiz ve uzun yolumuz var. Akıllı şehirler nasıl olur, akıllı insanlarla olur. Yani hangi babayiğit savaş halindeyken fabrikalar çalıştırır. Hangi babayiğit zerdali çekirdeği yiyerek direnir.’’
GÜL: BU MÜZE TÜRKİYE’NİN EN GÜZEL MÜZELERİNDEN BİR TANESİ
Gaziantep Valisi Davut Gül de, müzenin yapımında emeği geçenlere teşekkür ederken, Gaziantep’in müzeler kenti olduğunu belirtti. Gül, ‘‘Gaziantep’e gelen insanlar Zeugma Müzesi’nde tarih ve mozaik görür. Panorama müzesinde ise destanımsı kahramanlık görür. Burası Türkiye’nin en güzel müzelerinden birisi oldu. Çünkü içerisinde emek ve kahramanlık var. Burası yapılan bağışlarla Turizm anlamında bir değer oldu. Emeği geçenlere teşekkür ederken, şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum’’ diye konuştu.
BAKBAK: GAZİANTEP DENİNCE AKAN SULAR DURUR
AK Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak ise Karayılan’ın, Şehitkamil’in, Şahinbey’in mücadeleleri sonucunda bu kentte, halkla birlikte destan yazıldığını anlattı. Bakbak: ‘’Gaziantep açlığa ve yoksulluğa karşı mücadele vermiştir. Bu mücadele yalnız Gaziantep’i değil tüm Türkiye’yi tetikleyen bir mücadele olmuştur. Gaziantep bizim için önemlidir. Gaziantep denince akan sular durur. Dünyanın ilk ve tek Gazi kentin evladı olmaktan gurur duyuyorum’’ ifadelerini kullandı.
YÜKSEL: GAZİANTEP İMKANSIZLIKLAR İÇİNDE MÜCADELE ETTİ
AK Parti Gaziantep Milletvekili Müslüm Yüksel, kentin 11 ay boyunca direndiğini belirterek ‘’Gaziantep imkansızlıklar içinde mücadele gösterdi. Herkes bu müzeyi mutlaka gezmeli. Burada mücadele ve savunma var. Burası Gaziantep ve ülkemiz için bir onur abidesi’’ dedi.
MÜZENİN YAPIMINDA BÜYÜK FEDAKARLIKLAR VAR
İyi Parti Gaziantep Milletvekili Hüseyin Filiz, Gaziantep’in destan yazan bir şehir olduğuna dikkati çekerek, ‘’Bu müzede birlik, beraberlik, fedakarlık görüyoruz. Burada müdafaanın en büyük özelliği ise kente hiçbir şeyin olmamasıydı. Her eserin arkasında bir hikâye var. Birçok insan emek verdi. Emeği geçenlerin emeğine sağlık’’ diye konuştu.
GELECEK NESİL MÜZEDEN GÜÇ ALACAK
MHP Gaziantep Milletvekili Muhittin Taşdoğan da, Türk milletinin var oluşundan bu yana tarihinin destanlarla dolu olduğunu aktardı. Gaziantep Milletvekili Taşdoğan: ‘’Gaziantep bir destandır. Bunu anlatmak dile getirmek zordur. Bu şehir 11 ay direndi ama yalnızca açlığa ve yokluğa yenildi. Burayı gören çocuklar daha iyi iş yapabilmek için kendilerinde güç bulacaklardır’’ şeklinde konuştu.
SEVEROĞLU: BU MÜZE GÜNEY CEPHESİNİN MÜZESİ
Mimar Bekir Sıtkı Severoğlu da yaptığı konuşmasında müzenin yapım aşamalarını anlattığı konuşmasını şöyle sonlandırdı: ‘’Müzenin hikayesi burada, yaşanmışlıklar her şey burada. Bu müzenin yapımında Başkanımız Fatma Şahin buraya yüreğini koymasaydı bu müze projesi gerçekleşmezdi. Bu müze Güney Cephesinin müzesi, Adana, Gaziantep, Hayat, Şanlıurfa, Kilis ve Kahramanmaraş’ın müzesi. Türkiye’nin müzesi. Burası ileriki yıllarda İngilizlerin Fransızların bizden özür dileyecek bir alt yapıya sahip olan bir müzedir.”
Konuşmaların ardından GBB Başkanı Fatma Şahin, Vali Davut Gül ve protokol üyeleri, yaklaşık 150 isme plaket takdim etti.