2024-05-11
  • 2024-05-11
  • İncilipınar Mah. Nail Bilen Cad. Kelleci İş Merkezi No: 24 K:2 No:10 Şehitkamil/GAZİANTEP
Kategori: Gündem

HES PROJESİNE KARŞI ÇIKAN MUHTARIN BAŞINA GELMEYEN KALMADI

HES PROJESİNE KARŞI ÇIKAN MUHTARIN BAŞINA GELMEYEN KALMADI

HES, MUHTARIN BAŞINA BELA OLDU!

iLERİ GAZETE

TEHDİTLERİN ARDI ARKASI KESİLMİYOR

Kahramanmaraş’ın Nurhak İlçesi’ne bağlı Umutlu Mahallesi’ne yapılan HEES projesi Mahallenin Muhtarı Hamit Vural’ı canından bezdirdiği gibi HES projesini inşa eden firma ve firmaya destek veren yetkililerin tehditleri de kamuoyunu derinden sarstı. Muhtar Vural, bölgeye yapılan HES projesine mahalle halkı ile birlikte karşı çıkarken aynı bölgede daha önce yapılmak istenen HES projesinin iptalini sağlamalarına rağmen yeni yapılan HES projesine engel olamazken, muhtarın başına da adeta gelmeyen kalmadı. Muhtar Vural’a HES projesine karşı yürüttüğü faaliyetleri durdurması için rüşvetler teklif edilirken, rüşveti kabul etmeyen Muhtar Vural daha sonra çeşitli tehdit ve baskılara maruz kaldı.

 

 

DOĞAYI KATLETTİLER

Mahallesindeki doğal güzelliklerden biri olan dere üzerine kurulan HES projesine karşı çıkan Kahramanmaraş’ın Nurhak İlçesi’ne bağlı Umutlu Mahalle Muhtarı Hamit Vural, yöredeki endemik türlerin sonu anlamına geleceğini söylediği HES projesine karşı çıktığı için başına gelmeyen kalmadı. Muhtar Vural, mahallelerinde inşa edilen ve cansuyu niteliğindeki mahallerinin deresi üzerine kurulan HES projesinin bölgedeki doğal güzelliği yok ettiği gibi yöredeki endemik türlerin yok olmasına ve yöreye birçok şekilde zarar veren HES projesinin yapılmaması için mahalle halkı ve mahallenin muhtarı olarak bizzat verdiği mücadelenin kendisini adeta canından bezdirdiğini dile getirdi.

 

MUHTARIN YOLUNU KESTİLER

2019 yılında Umutlu Mahalle Muhtarlığı görevine seçilen Hamit Vural, mahallesi üzerindeki akarsu üzerine kurulmak istenen HES projesine karşı çıkmaması karşılığında Ankara’da emekli bir vali tarafından ve firma yetkilileri tarafından kendisine 650 bin Türk Lirası rüşvet teklif edildiğini söylerken, bu rüşveti kabul etmeyince firma çalışanları ve yetkilileri tarafından mahallesinin kırsaldaki yolu üzerindeki yolunun kesilmesine kadar varılan tehditlere maruz kaldığını dile getirdi.

 

EMEKLİ VALİ BİLE RÜŞVET TEKLİF ETMİŞ VE TEHDİT ETMİŞ

Muhtarlık yaptığı bölgenin ÇED raporuna göre de burada bir HES projesinin imkansız olduğunu aktaran Umutlu Mahalle Muhtarı Hamit Vural, “Ben en başından beri bu HES projesine karşı çıktım ve ÇED raporuna göre bölgemizde HES projesi yapılması zaten mümkün değil. Bu yüzden daha önce de bölgemizde yapılmak istenen HES projesinin iptal edilmişliği bile var. Bir HES projesi iptal edilirken başka bir firmanın HES projesinin ne yaptıysak önüne geçemedik. Ben bu HES projesine karşı çıktığımdan beri başıma gelmeyen kalmadı. Ankara’dan emekli bir vali ve firma yetkilileri bana projeye karşı çıkmamam karşılığında 650 bin lira para teklif ettiler. Ben bunu kabul etmeyince mahallem üzerinde bu projenin yapıldığı yol üzerinde HES projesinde çalışanlar ve yetkililer önüme çıkıp yolumu kesip beni baskılamaya çalıştılar. HES projesini yapan firma sahte raporlar düzenleyerek ÇED raporuna rağmen bu projeyi inşa ettiler ve bölgemize çok büyük zararlar verdiler” ifadelerinde bulundu.

 

MUHTARA HIRSIZLIK İFTİRASI

HES raporunu inşa eden firmanın kendi mahallelerinde yapılmış gibi başka bir mahallede anket yaptırıp HES’in bölge halkı tarafından da istendiğini ispat etmeye çalıştığını söyleyen Muhtar Vural, “Buna dair anket evrakları da elimde mevcut. Deremizdeki, yani akarsuyumuzdaki can uyu dediğimiz suyun hiç kalmadığını görünce Su Ürünleri yetkililerine şikayette bulundum. CİMER’e, İl Tarım Müdürlüğü’ne her türlü şikayette bulundum. Yetkili kurumlardan HES’e yönelik incelemeler yapıldı ve firma para cezasına çarptırıldı. Böylelikle firmanın bana olan öfkeleri daha da arttı. Bu öfkeyle iftira kampanyası başlattılar. HES’e ait can suyu ölçen cihazı benim çaldığımı iddia ederek İlçe Jandarma Komutanlığı’na şikayette bulundular. Ama o cihazı da kendileri yok etmişti ve hırsızlığın yapıldığın iddia ettikleri gün ben mahallemizde ve hatta Nurhak’ta bile değildim. Bu da belgelidir. Nihayet bu hırsızlık iddiası da takipsizlikle sonuçlandı” dedi.

 

“İŞYERİME KADAR GELİP TEHDİT EDİYORLAR”

5 yıllık muhtarlığı sürecinde enerjinin çoğunu bu HES projesinin iptali için harcadığını, ancak buna rağmen bir sonuç elde edemediğini dile getiren Muhtar Vural, “Doğanın tahrip olmaması, canlı türlerinin yok olmaması, her canlıya yaşam hakkı tanınması ve bunları kıyılmaması, için mücadele ettim. Şahsıma yönelik yıpratma ve iftira kampanyaları yapan HES firması bununla da yetinmeyerek işyerime pek de tekin olmayan ve kim olduklarını bilmediğim şahıslar göndermeye başladı. Bunlar beni korkutmaya çalıştılar ve tehditlerde bulundular. Ben de bunlara göğüs geriyorum ama sonuçta ben de bir insanım. Ciddi şekilde yıprandım ve yetkililerin bu konuda bir çözüm sunmasını bekliyorum” şeklinde konuştu.

Bunları da Okuyabilirsiniz.

Hakkımızda

İlkeli Yayıncılık